Etykiety

3.12.2011

Ryżowe ciasteczka


Dzisiejsza pogoda zdecydowanie nastraja do działania:) Na tapetę poszły ciasteczka ryżowe, które mój narzeczony jadał w dzieciństwie. Mi niestety nie było to dane:)

Przepis:
całe opakowanie kleiku ryżowego dla dzieci (ja miałam jakiś z Nestle)
pół kostki margaryny
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka proszku do pieczenia
dżem malinowy i morelowy (ja użyłam takich, ale można kombinować ze smakami na wiele sposób)
Wszystko razem wyrabiamy w łapkach aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wydrążamy miejsce na dżem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
W smaku są niesamowite! Należy pamiętać jednak aby trzymać je w zamkniętym pudełeczku, wtedy nie stwardnieją tak szybko i dłużej zachowają świeżość!
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Mniam, mniam:)). Ale narobiłaś mi smaczku.. Niestety obiecałam sobie nie jeść słodyczy w Poście, ale potem z pewnością zrobię sobie takie cudeńka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja koleżanka z pracy robi je specjalne dla mnie :) niestety też nie jadłam ich w dzieciństwie, ale dzielnie teraz nadrabiam zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O nieeee,a ja na Ducanie! Ślinotoku dostałam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzę po domu, szukam kleiku, chociaż wiem, że go na pewno nie znajdę. Zrobiłaś mi smaka, oj, zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. @ Alina: Zdaje się, że zamiast kleiku można użyć po prostu mąki ryżowej;) Choć kleik znowu łatwiej dostać w zwykłym spożywczym...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...